“Yaşamın Anlamı” Kendinde Bağımsız Felsefî Bir Değer Öbeği Olabilir mi..
Prof. Dr.-Ing. Şenel ERGİN
Ölümün hâlihazırda, “birey” yaşamındaki günlük aktüel değerinin ne olduğuna karar veremiyorum..
Yani.. günlük yaşamda herhangi yönlendirici sabit bir fonksiyon üstlendiğini ya da üstlenebileceğini ya da üstlenmediğini kararlı netlikte göremiyorum..
Ölümü kavramamız halinde, yaşamı yönlendirebilecek irade kullanabilme gücünün nasıl bir şeye dönüşebileceğini düşünmeye çalışıyorum.
Ve üstüne bu konuların insan yaşamında çok önemli olabileceğini (en azından kendim için) hissediyorum.
Alabildiğine kavrayıcı ve kapsayıcı olan ve her sorunun cevabını veren ( ya da verebileceğini düşünen) üst düzey beyin işlevlerimiz ve düşünme süreçlerimizden (serebral korteksten) bu kerte kaçabilen.. zihnin kavrayabildiği ve canlılığın tarihi kadar bir zaman içinde de var olabilen ölüm olgusunu ve insanın buna rağmen bile göre ona karşı tutumunu.. kavramakta zorluk çekiyorum..
İlgili literatürü incelediğimde.. aslında her bilme alanının neredeyse her bilgi üretme alanında olguyu açıklayabilmek için zaman harcandığını, bununla uğraşıldığını da görmekteyim. Her bilgi üretme alanında ölüm olgusu ve düşüncesi ile ölme süreci üzerine çalışan yeteri kadar yerli – yabancı uzman da bulunmaktadır.
Ancak genel görünür sonuç.. ölümü – ölüm olgusunu olabildiğince anlaşılır kılmak ve anlamak yerine ondan farklı tarzlarla kaçmak olmaktadır. Yani ölümü günlük yaşamın ve mekânın dışına çıkarmak.. gözlerden ırak tutmak.. mümkün olduğunca modern zamanların modern yaşamları kapsamında unutturmak olmaktadır..