List

Dünyada Misafir Olmak[1]

Prof. Dr.-Ing. Şenel ERGİN

 

“Aldığımız nefesi bile geri veriyorsak, hiçbir şey bizim değildir.”

Necip Fazıl Kısakürek,

Diyanet Takvimi, 8 Kasım 2017

 

 

Bu “söz” üzerinde biraz durmamız gerekiyor..

“Bu dünyada misafiriz” cümlesini pek çok kez duymuş olabiliriz; dönüşün Allah’a olacağı ve dünyada henüz yaşamakta iken ahireti de unutmamamız gerektiği bizlere (eğer Allah’ın iyi kullarına yakın yaşamaktaysak) pek çok kez hatırlatılmış olabilir.

Ancak hiçbir sözün, yeryüzüne belirli bir zaman takdiriyle gönderilmiş olduğumuzu, bunun üzerinde irade kullanamayacağımızı, gönderildiğimiz çıplaklıkta geri alınacağımızı, yani.. misafir olduğumuzu yüreğe bu yoğunlukta dokunarak anlatamayacağını duyumsuyorum..

Bu “söz” üzerine düşünmemiz gerekiyor..

hiçbir şey bizim değildir” cümle parçasındaki örtülü sıfatın “geçici” olduğunu düşünebiliriz. İnsan kalıcı olmadığı yerde, öncelikle mal sahibi olmayı da düşünmez. Hiçbir şey bizim değildir; ayrıca olması da zorunlu değildir, zira misafiriz. Yukarıda verilen “sözün” öncülü, yeryüzüne geçici bir süre için gönderilmiş olduğumuz gerçeğidir. Bu duruma bilim felsefesinde olgusal gerçeklik deniyor. Bireyin iradesi dışında gerçekleşen ve engelleyemediği oluşumlar  “olgu”dur; süreçte, olgu olarak tanımlanan yapının kendi iç koşullarına uyumlu bir kendiliğindenlik seyri egemendir.

Necip Fazıl’ın  “söz’ü” olgusal bir gerçekliği tanımlıyor; dünyada misafir olma olgusal gerçekliğini.. Her ne kadar öznel nitelikli bir süreç olduğu düşünülebilirse de, doğrudan gözlenebilir olmasa da, “söz’ü” olgusal bir gerçekliği tanımlıyor.

 

Devamını Oku…

 

[1] Necip Fazıl’ın sözü ile burada yazılanların temeli Bakara Sûre’sinin 156. Âyeti’dir.

2/156 – “O sabredenler, kendilerine bir belâ geldiği zaman: Biz Allah’ın kullarıyız ve biz O’na döneceğiz, derler.”

2/156 – “…..  İnnâ lillâhi ve İnnâ ileyhi Râciûn”

Konu üzerine daha ayrıntılı bilgi için, yukarıda yazılan “anahtar sözcükler”  olarak kullanılabilir ve internette tarama yapılabilir.

Tam burada, ana düşüncemi tekrarlamama gerek var mı.. doğru bilgiye ulaşmak için konuyu orijinal dilinden okuyarak bilgilenmenin yerini, ikâme çözümler belli bir seviyeye kadar karşılayabilir.